Norske klejner (bedre end bagerens)

Published november 29, 2012 by Nickie Sølver

Her kommer opskriften på verdens bedste norske klejner. Der er ikke så meget at sige om dem andet end, prøv dem 😀

Opskriften er på en ret stor portion, så hvis du bare laver til en normal familie, vil halvdel være mere end rigeligt da der bliver imellem  25 og 30 stk afhængig af hvad størrelse man laver dem i. De er trods alt bedst samme dag de bliver lavet.

Du skal brug

 • 5 dl. sødmælk (lunes)
 • 300 g. smør/magarine (smeltes)
 • 50 g. gær
 • 6 æg
 • 3 tsk kardemomme
 • skal af 6 økologiske citroner
 • 2 dl. sukker
 • ca 1 ½  kg mel
 • 3 pk palmin til kogning

Gær røres ud i den lune mælk, tilsæt smør, kardemomme, sukker og citron skal, og rør til sukkeret er smeltet. Pisk æggene hurtigt sammen, og put dem i. Ælt mel i til dejen holder op med at klistre til fingerne, put den i skålen igen, dæk den til med et rent viskestykke og lad den hæve i en times tid.

Når den har hævet smider man palmin i en gryde og smelter det imens man former klejnerne. Ælt dejen hurtigt igennem og rul den ud til ca ½ cm tykkelse (de hæver rimelig meget når de bliver kogt) Skær lidt aflange firkanter ud af dejen og skær et lille hul på langs i midten af hver firkant. Så tager man bare den ene ende og propper igennem hullet og hiver lidt i den så den ikke krøller sammen når den bliver kogt (okay, jeg ved godt det lød forkert, men det var nu engang måden jeg kunne finde ud af at formulere det på 😛 )

klejner

Så skal de  koges i palminen. Kog ikke flere af gangen and de kan ligge i overfladen uden at rører for meget ved hinanden, så er det nemmest at styre. De skal vendes en gang under kogningen for at blive kogt på begge sider. Kog dem til de har en flot gylden farve.

Når de er kølet ned røres en glasur af citronsaft og flormelis og eventuelt frugtfarve eller pastafarve. Så er det bare at fyre glasuren på, og så er der norske klejner der er så gode at man glemmer hvor usunde de egentlig er 😛

Hvis du alligevel for lavet for mange, eller du kommer til at give nogen for meget eller for lidt tid, så smid dem ikke i skraldespanden. Fuglene er helt vilde med dem. Så smulder dem og frys det eventuelt ned hvis der er rigtig meget, og så giv det til fuglene.

Hvis du synes det er spild at smide palminen ud, men ikke ved hvad du ellers skal bruge det til, så lav da lige noget fuglemad af det også. Der er 4 opskrifter på linket herunder, og der er mange flere rundt om på nettet.

http://www.dr.dk/DR1/Aftenshowet/1800/Artikler/Dyr/2010/10/19142809.htm

Enjoy

4 comments on “Norske klejner (bedre end bagerens)

 • Jeg har engang haft norske klejner i fryseren af rå dej. Så tig vi dem bare op når de skulle laves. Kan ikke huske om de var tøet op inden kogning. 🙂

 • Skriv et svar

  Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

  Google photo

  Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

  Twitter picture

  Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

  Facebook photo

  Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: